Jailbird Singers

Jailbird Singers bestod precis som DannyBoy skrev i en kommentar på mitt föregående inlägg av Börje Tony Granqvist, Åke Korpen Johnson och Tore Masen Eliasson.

Enligt en post i bloggen Gotiska klubben så började historien så här och året var 1964:

Så här slutade den
Den 7 februari 1965 avlider Jailbird Singers grundare, Börje Kent Granqvist, 26 år gammal. Han efterlämnar fru och en ofödd dotter. Dagen efter går Jailbird Singers ”Där björkarna susa” upp på andra plats på Svensktoppen. Bandets övriga medlemmar återfaller snabbt i brottslighet. Flickornas favorit, Karl-Åke ”Korpen” Johnson, gör inbrott i några radioaffärer, blåser några kassaskåp, flackar omkring i en stulen Porsche och flyr därefter utomlands. Han grips på Mallorca och utlämnas till Sverige. Och Tore ”Masen” Eliasson, med sin berömda basröst, efterspanas i Dalarna för bilstölder och andra småbrott.
Och samtidigt ligger en av Sverige genom tiderna mest älskade låt, ”Där björkarna susa” högt upp på Svensktoppen. Vecka efter vecka. Det sägs att sången till slut plockas bort från listan, på grund av bandmedlemmarnas krimminalitet.
Så här började den
Historien om Jailbird Singers började året innan på Långholmens fängelse i Stockholm. En fängelsepräst upptäcker Tonys, Korpens och Masens musikalitet och ber dem komma med i fängelsekören. Snart har grabbarna bildat ett eegt band som uppträder inför jublande medfångar.
En muckande medfånge golar om de inlåste fåglarna inför skivbolagsdirektören Anders Burman på Metronome. Han kastar sig in i en taxi och skriver skivkontrakt med intärnerna på stående fot.
LPn Tjyvballader och barnatro
Den då oupptäckte mentalvårdaren Cornelius Wreeswijk kallas in som producent och skapar, tillsammans med Arlo Guthries spelkompis, banjospecialisten Tom Paley, en av 1960-talets häftigaste svenska LP-skivor. Några låtar handlar om religion: Barnatro, Pärleporten etc. Övriga sånger berättar som medeltida ballader om kåkfararöden, krogar och udda existenser. Kombinationen blir oslagbar. Det sägs förresten att fångvaktarna och Cornelis fick ställa sig mot väggen när plattan spelades in – för att mildra akustiken i Långholmens matsal.
Succe och cancer
Sedan rullar det på. En speedad version av Dan Anderssons Jungman Jansson utkommer som singel och gör succe. När grabbarna muckar i juni 1964 har de jobb i massor. Det är bara att välja och vraka och chasha in folkets kärlek i folkpark efter folkpark. Efter tio spelningar orkar inte Kent Granqvist mer, och i augusti insjuknar han med cancer i lymfkörteln. Stor skuld läggs på fängelseläkaren som anses ha ignorerat Tonys klagomål över smärtor i buken.
Men man behöver inte vara läkare för att förstå att Tony Granqvist var döende. I stort sätt varje sång av Jailbird Singers är en dödsnära hyllning till livet. I varje låt hör man Tonys djupt innerliga och Elvis-inspirerade röst. Ska man jämföra med något modernt så blir det med Johnny Cash sista LP, när den dödsmärkte sångaren tar avsked av världen. Jmf Streets of Laredo: Johnny Cash och Kent Granqvist
Blåsta på arvet
Strax innan Tony Granqvist avlider beslutar sig bandet för att alla intäkter från ”Tjyballader och barnatro” ska gå till Tonys ofödda dotter. Hon föds några månader efter Tonys bortgång och bortadopteras till en strängt religiös familj. Men de vägrar att ta emot några ”tjuvpengar”, så all royality från LP-skivan blli spärrat på ett konto som ingen kunde utnjyttja. Många år senare kommenterar Tore ”Masen” Eliasson detta: ”Det ända ärliga pengar jag nånsin tjänat i mitt liv, de stal de ifrån mig.”

Där björkarna susa
”Där Björkarna susa” är en av de vackraste låtar som gjorts på svenska.
Den innehåller Carl Larsons hembygdskänsla, Verner von Heidenstams naturlyrik. Därtill finns längtansfull melakoli, vilket kanske inte är så märkligt, eftersom text är skiven av finnlandssvensken Viktor Sund och tonsättningen gjord av finnen Oskar Merikanto.
Omslaget till denna singel bestod först av ett foto av bandmedlemmarna stående utanför Långholmens fängelse. Men deras ansikten ansågs för grova för de svenska skivköparna, så skivbolaget valde istället denna bild.
Jailbird Singers finns knappt omnämnda i några svenska uppslagsverk, trots att de var mer svenska än många av er som just läst detta.
Börje ”Tony” Granqvist 1939-1965
Karl-Åke ”Korpen” Johnson 1941-1998
Tore ”Masen” Eliasson – still alive i Dalarna
Vänligen
Runa G

Du kan läsa om detta i Sagan om Jailbird Singers där du även kan se de saknade bilderna och under följande adress Gotiska klubben – Jailbird Singers kan du se allt som finns att läsa på bloggen Gotiska klubben. Jag hittade även en post i flashback i ämnet – Jailbird Singers – flashback

Det är ett stycke svensk musikhistoria, ett sorgligt lite bortglömt kapitel.

ProfBaltazar

Om ProfBaltazar

En virrig gamer som tillbringar alldeles för mycket tid vid datorn ... mestadels spelande spel, men skriver även på denna blogg och att hålla sig uppdaterad vad som händer Väl mött /ProfBaltazar
Det här inlägget postades i Musik, Vanligt tjöt! och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.